Tips voor onderweg in Duitsland | ACi Duitsland - Kamperen begint hier Alle campings in Duitsland inclusief bezienswaardigheden en restaurants in de omgeving

Deutsch
Dans france
English
Nederlands

Kies uw vakantielandVrije zoekterm

Weet u waarnaar u
op zoek bent?

Meest gezocht

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste het laatste nieuws.
Landkaart Duitsland Schleswig-Holstein Rheinland Pfalz Mecklenburg-vorpommern Niedersachsen Sachsen-Anhalt Nordrhein-Westfalen Brandenburg Hessen Sachsen Saarland Thuringen Baden Wurttemberg Beieren
Tips voor onderweg in Duitsland

Tips voor onderweg in Duitsland

Flitswaarschuwing
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
Dit geldt ook voor apparatuur (bijvoorbeeld navigatieapparatuur en telefoons) met signalering voor vaste flitslocaties of trajectcontroles.

Milieuzones
Milieuzones (Umweltzones) zijn delen van steden of gebieden die voor motorvoertuigen, ook buitenlandse, zonder de juiste milieusticker (Umweltplakette) gesloten zijn. Zoek op anwb.nl onder 'Milieusticker voor stadscentra Duitsland' voor meer informatie.

Slepen
Slepen is toegestaan tot de dichtstbijzijnde garage. Slepen op de autosnelweg is toegestaan tot uiterlijk de eerste afrit. Een voertuig de autosnelweg opslepen is verboden. Zowel het trekkende als het gesleepte voertuig moeten waarschuwingslichten voeren. De maximumsnelheid in het geval van slepen bedraagt 80 km/h.

Uitrusting
Brandblusser is niet verplicht
Gevarendriehoek is verplicht*
Reservelampen is niet verplicht
Veiligheidsvest is niet verplicht**
Verbanddoos is verplicht

*: Ook met alarmlichten is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht.
**: Om veiligheidsredenen wordt sterk aangeraden om voor elke inzittende een veiligheidsvest in de auto te hebben.
   
Meer informatie vindt u in de brochure 'Andere landen, andere regels', te downloaden op www.anwb.nl/rechtshulp. Alle artikelen zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via www.anwb.nl/webwinkel.

Winterse omstandigheden
Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen) worden uitgerust. Ook moet voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir zitten en moeten de ruitenwissers goed zijn. Deze voorschriften gelden ook voor Nederlandse auto's.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven met het ronde blauwe bord 'Sneeuwkettingen verplicht'.
Als u sneeuwkettingen gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h.

Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn verboden. Binnen een afstand van 15 km van de Oostenrijkse grens is het gebruik van spijkerbanden, behalve op de autosnelweg, toegestaan.

Spikes-spider
De Spikes-spider is wettelijk niet gelijkgesteld aan sneeuwkettingen, maar wordt in de praktijk wel als zodanig geaccepteerd. In Duitsland wordt de Spikes-spider ook niet beschouwd als een spijkerband.
De Spikes-spider is toegestaan op de openbare weg, maar er geldt een maximumsnelheid van 50 km/h en er mag geen schade aan het wegdek worden toegebracht.

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht op wegen waarop sneeuw of ijs ligt. Daarom is het ten zeerste aan te raden om de auto in de winter te voorzien van winterbanden. Banden met de aanduiding M+S, of met een sneeuwvloksymbool, worden als winterband beschouwd.
Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet u zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor de banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld.  Als deze maximumsnelheid lager is dan die van de auto dan moet u dit met een voor andere bestuurders zichtbare sticker aangeven.